'Wat zwart is, moet zwart blijven' 16/02/17 14:24u

Een slogan uit een wasverzachter-reclame. De fabrikant zag vast niet aankomen dat zijn slogan vanmorgen geleend zou worden in de Tweede Kamer. Als wij tegen discriminatie zijn, moeten we kleur bekennen. Een minderheid van de kinderen wordt op school gepest vanwege de vergelijking met Zwarte Piet. 'Afschaffen dus', roept de politiek en de media in koor. 

Spannen we hiermee het paard niet achter de wagen?
De argumenten zijn enerzijds dat Zwarte Piet 'ons koloniaal verleden' benadrukt en aan de andere kant de verhalen van kinderen die gepest worden.

Koloniaal verleden?

Dat eerste argument zou alleen kloppen als het waar zou zijn... wat niet het geval is.

Gaan we dan ook de Gouden Koets afschaffen, vanwege de afbeeldingen van donkere lakeien? Dat is wel een duidelijke verwijzing naar ons koloniale verleden.

Pesterijen

Het tweede argument: om de kind-pesters de mond te snoeren. Geen zwarte pieten meer! Weg met de pesterijen. Mede gebaseerd op het onderzoek van de kinderombudsman, waar nogal wat kritiek op is.

Voeden wij zo onze kinderen op? Kind wordt gepest - onderwerp wegnemen?
We kennen toch de verhalen van ouders die hun kind van school halen, omdat het gepest wordt. Waarna nieuwe pesterijen op het nieuwe school wordt voortgezet. Waarom? Omdat het wegnemen van het pest-onderwerp niet de oplossing blijkt.
De pester moet aangepakt worden! Niet het toevallige onderwerp. Dan mogen we rood haar, Zeeman of Wibra kleding en merkloze schoenen ook wel afschaffen.

Terloops werd in de kamer nog aangehaald dat Zwarte Piet juist heel positief is. Hij is juiste mooi, leuk en het slimste jongetje van de klas.

Politiseren

Politici moeten zich niet met de discussie mengen. Aldus de meerderheid van de kamerleden. Dat is wat ons betreft helemaal juist. Daarom wil men het wetsvoorstel afwijzen.

Maar hoe zit het dan met de vele politici en ambtenaren die zich actief inzetten om Zwarte Piet te laten verdwijnen. Er zijn allerlei projecten, veelal gestart vanuit de overheid, die met belastinggeld gefinancierd worden. Zelfs de Koning wordt een uitspraak in de mond gelegd.

Het beeld wat vanmorgen in de tweede kamer werd neergezet was daarom erg hypocriet. Het is namelijk de politiek die de discussie in de maatschappij niet los laat maar juist een specifieke kant op wil sturen.

Hoewel enerzijds serieus werd er ook erg lacherig over het onderwerp gedaan met dhr. Kuzu voorop, die het nodig vond om de 'knechten van Geert' belachelijk te maken, totdat de Kamervoorzitster moest ingrijpen. Schandelijk!

Steeds verder uitgehold

Onderwijl wordt ons meest (en enige?) typisch-Nederlandse kinderfeest uitgehold, met politici voorop en het bedrijfsleven zoals Hema, Blokker, AH in hun kielzog. Vervolgens zet de NPO de nieuwe norm.

Het is weer een kleine minderheid met de grootste mond. Want volgens officieel en vertrouwelijk onderzoek wil nauwelijks 20% van de burgers zwarte piet wil afschaffen. Vreemd dat dit percentage bij de volksvertegenwoordigers totaal anders is.... Wist je dat je dit jaar voor het eerst wel kunt zorgen dat jouw stem dagelijks gehoord wordt in de politiek?

In maatschappij?

Discussie in de maatschappij laten? Prima maar dan ook geen enkele bemoeienis van politici of ambtenaren! Geen projecten en subsidies om een bepaalde mening te stimuleren!

En wat dacht je van: