Grote Hokjes Gala 25/01/17 15:23u

Wij, Nederlands, willen niet in een hokje gedrukt worden. We zijn toch zeker geen hokjesdenkers!
Dat had je gedacht....

Het politieke systeem is één groot Hokjes-gala.

Jippie! Je bent uitgenodigd voor het grote Hokjes Gala!

Enthousiast ga je naar een stemlokaal (lees: hok) en toont vol trots je entree-bewijs voor het grote Hokjes Gala. Moedig betreed je vrijwillig het veel te kleine stemhokje. Je kijkt of niemand kan zien wat je daar gaat doen.
Stiekem voelt zo'n klein Hok best veilig... Eenmaal op je gemak in dat veilige hok, maak je jouw favoriete hokje op de lange hokjeslijst zwart of rood.

Weemoedig verlaat je je veilige hokje maar weer en deponeert jouw hokjes-keuze in een nog kleiner afgesloten hokje.
Zo! voor de komende vier jaar heb je je plicht weer gedaan en weet jij, anti-hokjesdenker, weer in welk Hok je past en kun je in ieder geval weer rustig slapen.

Ambassadeur van jouw hokje

Op een verjaardag of in de kroeg verdedig jij even later te vuur en te zwaard jouw gekozen Hokje.
Na een verhitte discussie over de verschillende hokjes is ieder weer blij dat hij toch geen hokjesdenker is.
Dat had je gedacht...

Teleurstelling

Al snel merk je dat jouw gekozen Hokje toch niet zo goed past. Dat hadden de vele kieswijzers je al verteld. Maar ja.... je had geen andere keuze.... Je hoopte nog zo dat het wel mee zou vallen.

En je komt er alweer achter dat jouw gekozen Hokje, niet doet wat het had beloofd. Waardoor het nog minder past dan het al deed. Je voelt je bedrogen en neemt je voor om het de volgende keer een beter hokje uit te kiezen.

De echte anti-hokjesdenkers

Dan heb je nog de echte anti-hokjesdenkers die de daad bij het woord voegen. Zij hebben de leugens van het Grote Hokjes Gala door en weigeren om zich nog langer in een hokje te laten drukken. Ze stemmen gewoon niet meer. Vol trots laten ze iedereen weten dat zij niet mee doen aan het Grote Hokjes Gala.

Ze laten natuurlijk niet merken dat ze er niet echt blij mee zijn. Want de hokjesmensen beslissen vervolgens wel over hun wel en wee en dat moeten ze gelaten over zich heen laten komen.

Helaas komen te weinig mensen op het idee om de lange hokjeslijst wel op te halen, en leeg (blanco) in het kille hok te deponeren. Of het kost te veel moeite, want waarom zou je door weer en wind gaan om 'geen keuze' te maken.

Het zal hokjesland, Den Haag, toch wel genoeg zeggen dat er steeds minder mensen gaan stemmen....
Nee, natuurlijk niet! Hokjesland gaat zijn geliefde hokjes toch niet afschaffen?!

Einde aan de hokjes-cultuur!

Ben je het zat om steeds weer tegen wil en dank in een hokje gedrukt te worden?

Er is eindelijk een partij die het aandurft om uit zijn hokje te breken. Durf jij het aan om zo'n open-veld hokje te kiezen?